Boetes en de Belastingdienst

Oeps, de aangifte te laat ingediend of de aanslag te laat betaald. Een boete na correctie van de ingediende aangifte, een ambtshalve aanslag (als je geen aangifte doet en dat wel moest doen legt de Belastingdienst soms zelf een aanslag op), Als je iets nalaat of verkeerd doet weet de Belastingdienst je te vinden en slaat je om de oren met extra kosten. Kosten die beter voorkomen hadden kunnen worden en behoorlijk kunnen oplopen als je niet uitkijkt.

Help een boete
Heb je nu z’n boete aan je broek hangen? Leg je er niet te snel bij neer. Zeker bij de hogere automatisch opgelegde boetes kan het zinvol zijn om bezwaar te maken. De Belastingdienst heeft namelijk niet gekeken naar de omstandigheden en bijvoorbeeld de draagkracht van de persoon die nalatig is geweest of de fout heeft gemaakt.

Boetes na een controle
Heb je een belastingcontrole gehad en zijn er correcties uit voortgekomen dan kan de inspecteur ook een boete opleggen. Dit zijn meestal vergrijpboetes. Afhankelijk van de mate van de schuld die volgens de inspecteur aan jou of de adviseur te wijten is, wordt de hoogte van de boete bepaald. Hier valt vaak over te twisten en in de bezwaarfase of beroepsfase (bij de rechter) wordt de boete soms verminderd.

Hoe bezwaar maken?
Op internet zijn voor ondernemers voorbeeldbrieven te vinden en voor particulieren kan via de site van de Belastingdienst bezwaar worden gemaakt via een digitaal formulier na inloggen met je DigiD-code. Heb je hulp nodig bij het indienen van een bezwaar of heb je een ander conflict met de Belastingdienst? Dan kun je ook contact opnemen met ons. Wij helpen je graag. Ook als je boetes in de toekomst wilt voorkomen.

Harderwijk, 29 november 2018

Bel nu!