Checklist voor startende ondernemers

Ga je binnenkort als ondernemer beginnen of ga je aan de slag als zzp -er?

Kijk dan of je de volgende zaken geregeld hebt.

1. Onderzoek mogelijkheden en test je kwaliteiten
Wat kan je goed en wat vind je leuk om te doen? Onderzoek of er behoefte naar is.

2. Verken de markt en bepaal de strategie
Wat wordt je doelgroep? Wie gaan jouw diensten of producten afnemen? Waar is behoefte aan en hoe ga je deze mensen/bedrijven bereiken?

3. Maak een financieel plan en kijk of je financiering nodig hebt
Dit hoeft niet altijd enorm uitgebreid te zijn. Zeker niet als je geen lening van de bank nodig hebt. De succesvolste ondernemers kunnen hun ondernemingsplan kwijt op één A4-tje of soms zelf op een bierviltje. Als je het in je hoofd maar goed hebt zetten en een duidelijk plan voor ogen hebt.

4. Bedenk een bedrijfsnaam en kijk of de domeinnaam nog beschikbaar is
Dit is een hele belangrijke. Een goede naam wordt onthouden namelijk. Ga je met je eigen naam aan de slag, Harko Schippers Bouwbedrijf bijvoorbeeld, of kies je voor een naam die de lading van het bedrijf dekt maar niet per se je naam hoeft te zijn. Heb je ondertussen al een goed idee voor een bedrijfsnaam? Check eerst even of de URL nog beschikbaar is.

5. Kies een rechtsvorm
Een eenmanszaak is vaak het gunstigst voor starters maar soms kan een B.V. ook meer voordelen bieden.

6. Zorg dat de administratie aan de gestelde eisen voldoet
Belangrijk is dat er een aparte zakelijke bankrekening is, de facturen bewaard worden en de verkoopfacturen aan de gestelde eisen voldoen. Het is voor veel ondernemers niet hun favoriete klus, maar als je de boekhouding slim aanpakt kan het je financieel veel opleveren. Door de administratie uit te besteden weet je zeker dat dit vanaf het begin goed wordt gedaan.

7. Stel algemene voorwaarden op en kijk welke verzekeringen je nodig hebt
Als ondernemers moet je je eigen verzekeringen regelen. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en schadeverzekeringen.

8. Controleer of je bedrijf aan alle eisen voldoet
Zijn de vergunningen geregeld? Heb je alle diploma’s?

9. Schrijf je bedrijf in bij de KvK en regel via de KvK de aanmelding bij de Belastingdienst
Doe dit tijdig. Dit wekt vertrouwen bij potentiële klanten en je kunt dan al snel de omzetbelasting terugvragen over de betaalde investeringen en aanloopkosten.

Kijk ook op Ondernemingsplein voor gedetailleerde informatie.

10. Ga op zoek naar klanten en maak plannen voor de toekomst
Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je klanten krijgt! Zorg voor een goede website, overweeg online advertenties, meld je aan bij sites waar je toekomstige klanten je kunnen vinden zoals Werkspot of Marktplaats.

11. Denk na over personeel of andere hulp
Een bedrijf starten is veel werk. Bijna niemand doet het helemaal alleen maar zelfs als zzp -er is het handig om mensen te betrekken. Bespreek je financiën met je boekhouder, spar met vrienden over een bedrijfsnaam en over je marketingplan. Neem je personeel aan? Dan zal je een loonadministratie moeten starten. Er zijn natuurlijk ook andere manieren zoals het inhuren van uitzendkrachten of zzp- ers of het aanbieden van stageplaatsen.

WeCount doet meer dan de administratie. Zeker bij het starten van een bedrijf is het hebben van een sparringspartner een groot voordeel. Vrijblijvend kennismaken? Stuur een mail naar info@wecount.nl of bel op 06-12795537.

Succes!

Bel nu!