Nieuw BTW-nummer

Nieuw btw-nummer voor iedereen met eenmanszaak
Btw-nummers hebben op dit moment nog een koppeling met je burgerservicenummer (BSN). Nog voor 1 januari 2020 krijgen 1,3 miljoen eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst.

Twee btw-nummers
Als zzp’er kun je dus binnenkort een nieuw btw-nummer verwachten. Deze kun je gebruiken op je facturen, je website en alle transacties op basis van EU-regelgeving, denk hierbij aan handelsverkeer binnen de EU (intracommunautaire transacties) of bij verleggen van prestaties (onderaannemers in de bouw bijvoorbeeld). Let op: In al je communicatie met de Belastingdienst gebruik je nog steeds je oude btw-nummer! Je hebt dus een tijdje twee verschillende btw-nummers. De Belastingdienst streeft er wel naar om op de langere termijn één btw-nummer te hanteren.

Btw-nummer op website
Als eigenaar van een eenmanszaak was je tot nu toe verplicht om je btw-nummer op al je facturen en op je website te vermelden. Dit werd gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt.
De Autoriteit geeft als voorzet op de invoering van de nieuwe btw-nummers aan geen prioriteit meer te geven aan de handhaving op het vermelden van de nummers. Je kunt er dus nu al voor kiezen om je btw-nummer niet meer te vermelden op je website.

Bel nu!