ZZP – schilders dagen pensioenfonds voor de rechter

ZZP -schilders gaan de strijd aan tegen verplichte pensioenbouw
Zelfstandigen Bouw daagt zowel de Staat als het schilderspensioenfonds voor de rechter als zij geen einde maken aan de verplichte deelname van zzp-schilders aan het schilderspensioenfonds BPF.

“Die verplichting is in strijd met de wet”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. Wij hebben lang geprobeerd met BPF tot een vergelijk te komen, maar het pensioenfonds wil niet meewerken aan een minnelijke oplossing”, zegt Verhoef. “Nu is het tijd voor gerechtelijke stappen.” Zelfstandigen Bouw spreekt ook de Staat aan omdat de Staat de verplichte deelname heeft opgelegd. “Twee jaar geleden heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken dat nog eens bekrachtigd.”

Honderden zzp-schilders hebben zich inmiddels aangesloten bij de juridische procedure die Zelfstandigen Bouw voert. Stelt de rechter Zelfstandigen Bouw in het gelijk, dan willen zij de premie terug die zij de afgelopen jaren tegen hun zin hebben afgedragen. Bron: Rechtszaak tegen bpf schilders wordt opgestart

Is dit nu positief?
Aan de ene kant kan het verplicht opbouwen van pensioen goed zijn omdat er anders misschien niets of niet voldoende aan pensioenopbouw wordt gedaan. Aan de andere kant gaat dit in tegen de vrijheid van pensioenkeuze (welk pensioenfonds of welke verzekeringsmaatschappij) en de vrijheid om te bepalen wanneer en hoeveel geld er opzij gezet wordt voor het pensioen. Bepaalt het pensioenfonds dit of bepaalt de zzp -er/schilder wanneer en hoeveel?

Persoonlijk ben ik van mening dat de keuzevrijheid van zelfstandigen voor het opbouwen van eigen pensioen voor zou moeten gaan boven de invloed van de overheid of pensioenfonds die deze keuze voor jou maakt. Het lijkt me een goede zaak als de zzp -schilder zelf kan kiezen waar en wanneer hij pensioenpremie betaalt en op welke andere manier hij of zij zorgt voor pensioenopbouw.

De uitspraak van de rechter kan gevolgen hebben voor andere pensioenfondsen waarin de deelnemers verplicht pensioen moeten opbouwen. Voorbeelden hiervan zijn de beroepspensioenfondsen voor huisartsen en voor specialisten.

Advies
Wilt u als ondernemer advies over uw pensioenopbouw? Informeert u dan bij WeCount. Ik heb jarenlang ervaring in pensioenadvies en adviseer u met plezier over bijvoorbeeld het verplicht of vrijwillig opbouwen van pensioen. Mail naar info@wecount of bel 06-12795537 en vraag naar Annette 🙂

Bel nu!